O mogućnosti

Zarobljenost je prihvaćanje i održavanje isključivo jedne mogućnosti u životu i onda kada nam takva mogućnost donosi štetu i propast. Uvjeriti sebe kako postoji jedna mogućnost koja je loša i poražavajuća je izricanje osude samom sebi na ropstvo. Biti slobodan samo s jednom dopuštenom mogućnošću nije sloboda. Kako postajemo robovi jedne mogućnosti? Sve počinje sužavanjem pogleda, bilo da to učinimo sami bilo da nam to učine drugi. Bezbroj mogućnosti čine beskonačan pogled na život i svako sužavanje pogleda na život broj mogućnosti pretvara u određeni broj mogućnosti i one prestaju biti beskonačne. Ako želimo sebe učiniti robovima nekolicine mogućnosti, bit će dovoljno da pristanemo suziti pogled, izbrisati horizonte.

Mogućnost, čak i ako nikada neće biti ostvarena, proširuje poglede. Istina je da nikada nećemo ostvariti sve mogućnosti i apsurdno je pomišljati da beskonačan broj mogućnosti može biti ikada ostvaren. U naravi je beskonačnosti da nikada ne bude ostvarena. Uloga mogućnosti u našem život i nije da ih sve ostvarimo. Mogućnosti imaju sposobnost da nam otvaraju oči, šire horizonte prema onomu što nas privlači, što nas zanima i čemu se želimo posvetiti. Mogućnost je otvorenost čovjeka prema vlastitom pogledu i horizontima koji mu oblikuju život. Suziti čovjeku pogled, izbrisati mu horizont pretvara ga u nekoga tko zaboravlja na mogućnosti koje su od njega sakrili ili mu nikada nisu dopustili da se u njih zagleda. Sužavanje pogleda je prisiljavanje čovjeka na zaborav mogućnosti koje još uvijek stoje neotkrivene i netaknute. Mogućnost ne teži prevari čovjeka. Mogućnost ne obećava svoje ostvarenje. Mogućnost obećava širenje pogleda, obećava nove vizije, nove nade, nove fantazije, nove horizonte. Mogućnost potiče maštu da gradi novi svijet, novi život, novu budućnost. Ostaviti sebe na jednoj mogućnosti znači ugasiti vlastitu kreativnost i ne dopustiti joj da se razvija.

Zabluda je podcjenjivati moć i privlačnost mogućnosti. Mogućnost nije objektivna stvar. Mogućnost je kreativna sila. I sama pomisao na neku mogućnost mijenja pogled na svijet. Premalo koristimo snagu mogućnosti i njezinu sposobnost da nas potiče na maštanje. Uhvatimo se jedne ostvarene mogućnosti i ne puštamo je čak ni onda kada ostvarena mogućnost prijeti da uguši našu kreativnost, maštanje, ponekad i sam život. Mogućnosti su nesigurnosti koje obećavaju, ali ne garantiraju ostvarenje. Mogućnosti su neozbiljne. Vole se s nama igrati. Vole se zabavljati našim pogledima i našim horizontima. Možda zato ostvarimo jednu za koju se nadamo da je sigurna i grčevito je držimo. Druge mogućnosti zaboravimo, ostavimo ih po strani.

Zašto se ne okupirati i najmaštovitijim mogućnostima, onima koje su toliko fantastične da nam se čini da ih nikada ne bismo mogli ostvariti čak i kad bismo imali svu vlast i svu moć nad stvarnošću? Zašto bismo se predali rezignaciji jer mogućnosti ne možemo ostvariti? Ako se mogućnosti igraju želeći nam proširiti poglede i pokloniti nove horizonte, zašto ne bismo sudjelovali u igri? Zašto ne bismo igrali igru ako nas neka mogućnost pozove da zamislimo da smo netko potpuno novi i potpuno drugačiji? Nema veze ako se te mogućnosti nikada neće ostvariti. One nam i same govore da su neostvarive i nedostižne. Ali nas pozivaju da se igramo s njima da nas učine kreativnijima, maštovitijima, da nas podsjete da ne smijemo na njih zaboraviti i pretvoriti se u čovjeka jedne mogućnosti čiji se pogled previše suzio i čiji su horizonti odavno nestali ispred njegovih očiju i iz njegove mašte. Mogućnosti nas oslobađaju od zaborava horizonata koji još uvijek čekaju da se u njih zagledamo. Mogućnosti ne dopuštaju da kažemo sebi kako je ova jedna ostvarena mogućnost sve što nam je preostalo i da se više nemamo čemu nadati. Mogućnosti su kreativne silnice koje povremeno život žele učiniti maštovitijim, a time i lakšim i podnošljivijim. Nismo li i sami na trenutke sretni kada razmišljamo o mogućnostima koje se u bogatom mnoštvu slika slijevaju u nas i prelijevaju u nama dok zamišljamo kako bi moglo biti, kakvi bismo mi mogli biti? Zar se ne događa da u tom trenutku naši pogledi i naši horizonti, iako nestvarni i nedostižni, za nas postaju gotovo pa stvarni, skoro bismo se usudili reći da ih možemo dodirnuti, čuti, mirisati? Mogućnosti svojom snagom ono nedostižno i nestvarno mogu tako približiti našim očima da skoro osjećamo da dodirujemo mogućnost koja nam klizi iz ruku.

Ne ostvarujemo puno mogućnosti kroz život i one nisu glavni razlog življenja. Neostvarene mogućnosti su one koje nas stalno prate, koje nam ne daju mira, koje nas tjeraju da se borimo, da se hrvemo, da pobjeđujemo, da predvodimo, da se ne bojimo, da čvrsto stojimo, one su pravi i istinski pokretači našeg života. Neostvarene mogućnosti su nade koje nas tjeraju da nešto pokušamo učiniti, promijeniti, izmisliti, stvoriti, napraviti. I kako nešto neostvareno i nedostižno što nikada neće biti aktualno i stvarno može imati takvu snagu da nas mijenja i promjeni da u jednom trenutku stvarno postanemo netko drugi, netko drugačiji, netko novi? Mogućnost je magična sila. Mora biti nešto neobjašnjivo u mogućnosti koju nikada nećete ostvariti i koja će uvijek biti za vas nedostižna, a ipak će vas ta mogućnost prisiliti da se stvarno promijenite, da postanete netko sasvim nov i drugačiji u odnosu na ono što ste bili. I vi ćete postati netko drugi, a mogućnost će ostati ista u svojoj nedostižnosti i neostvarenosti.

Čudesno je kako mogućnost ostaje stvarna samo u tome što je ne možemo nikada ostvariti, pa ipak stvarna kao nešto nikada ostvarivo mijenja čovjeka, širi njegove poglede, otvara nove horizonte. Neobično je da nešto nestvarno rađa stvarno kao što nas mogućnost koju nikada nećemo ostvariti ipak istinski, opipljivo i stvarno mijenja i pretvara u drugačije i nove ljude.

I kako objasniti drugom da ste zahvaljujući neostvarivom i nedostižnom istinski postali netko novi, drugi i drugačiji? Hoće li vaš odgovor kako se radilo tek o mogućnosti koja se nikad nije ostvarila jer vam je uvijek bila nedostižna zadovoljiti drugoga? Hoće li vjerovati da vas je mogućnost promijenila?

U Sarajevu 22. 11. 2019.

O. J.

 

Izvor (foto): 123rf.com; Copyright: stillfix